
Bez černý (Sambucus nigra) patří k významným rostlinám pečujícím o naše zdraví, jen málokdo však využívá jeho osvědčených léčebných účinků. Pojďme se vrátit do starých českých zahrádek, ve kterých měl bez své čestné místo – pro zdraví prospěšné květy i plody.
Podzim pomalu klepe na dveře a rána už jsou kolikrát chladnější. Právě teď nastává doba na to, abychom si ze zahrádek sebrali a uschovali vše důležité pro sychravé počasí blížící se zimy. Bobule bezu dozrávají, a tak je třeba je chytře zužitkovat.
Zatímco se zjara z bezových květů obalených v těstíčku smažily sladké dobrůtky (kosmatice), na podzim nás z bezu potěší léčivý sirup, který se používá i k přípravě osvěžujících limonád. Z bobulí bezu lze připravit také víno, likér, hořčici nebo čatní. Zejména bezové víno je oblíbené pro svou výbornou chuť a vůni.
Bezová dřeň se používá také do různých ovocných směsí, ze kterých se pak stává lahodná náplň třeba do pečiva. Kolikrát taková drť z bezu při pečení může nahradit i náplň jinak dražšího druhu ovoce.
Neoblíbenějším způsobem zužitkování bezu je příprava sirupu. Při té postačí bobule bezu krátce svařit (pro zamezení projímavým účinkům syrového bezu), poté důkladně propasírovat, osladit, dochutit citrónovou šťávou a případně ještě skořicí. Na závěr je pak třeba takto vzniklou bezinkovou šťávu svařit na konzistenci poctivého sirupu.
Zdraví prospěšných účinků bezu se využívá především k léčbě virových onemocnění. Trápí vás chřipka? Léčebné produkty z bezových bobulí vám pomohou se uzdravit. Bez je dokonce účinný i v boji s virem HIV, jelikož látky v něm obsažené zamezují jeho množení. Produkty z bezu mají také silné protizánětlivé a antioxidační účinky. Šťáva z bezových plodů působí rovněž blahodárně při léčbě migrén a nervových chorob, zejména při zánětu trojklaného nervu.
Máte na zahrádce černý bez? Jak ho zpracovávate? Poděte se s námi o své tipy na našich FB stránkách.
Komentáře