
Nejenže olivy báječně chutnají, ale také léčí. Pojďme se společně podívat na to, proč jsou pro naše zdraví tolik potřebné.
Olivy jsou bohatým zdrojem vlákniny. Právě tato cenná složka pak skvěle pomáhá při hubnutí, přičemž stimuluje aktivitu žluči a žaludečních šťáv. Bere tedy vlastně takový dohled nad funkcí celého organismu. Navíc je efektivním lékem na pocit těžkosti, nadýmání a nevolnosti. Spolehlivě si poradí i se zácpou. Díky tomu, že vláknina zároveň zabraňuje akumulaci toxinů a odpadních produktů ve střevech, podílí se také na detoxikaci organismu. Olivy přitom nejsou ani příliš kalorické. Nutriční odborníci tak doporučují sníst denně alespoň sedm kousků, což vaší postavě určitě neublíží a ještě uděláte hodně pro své zdraví.
Olivy slouží mimo jiné i jako chutná prevence proti rakovině. Je totiž dokázáno, že fenolické sloučeniny obsažené v olivách proti rakovině působí, neboť ničí její buňky a zabraňují růstu karcinomů. K prevenci před obávanou nemocí pomáhá i fakt, že antioxidanty v olivách disponují specifickou funkcí chránit DNA.
Vedle těchto zmíněných léčivých účinků oliv, díky kterým se tenhle dar přírody rázem ocitl mezi zdraví nejprospěšnějšími pochutinami vůbec, jsou tu ještě další. Olivy totiž skvěle fungují i při vyladění hladiny cholesterolu. Přispívají nejen ke snížení tzv. ošklivého cholesterolu, ale zmenšují také riziko krevních sraženin a starají se i o průchodnost cév. Všechny tyto schopnosti pak ve výsledku přispívají ke správnému chodu celého kardiovaskulárního systému, který tak funguje, jak má. A aby toho nebylo málo, olivy mají i protizánětlivé účinky, díky vysokému obsahu vitamínu E navíc zvyšují vitalitu mozkových buněk.
Pro další články, příspěvky a soutěže navštivte naše FB stránky Byt Dům Zahrada.
(Foto: Pixabay)
Komentáře