
Snad každému z nás se stalo, že si při vaření odběhl a pak byl nemile překvapen připáleným obědem či večeří. Jídlo si snadno uvaříte nové, jak si ale poradit s připáleným nádobím?
Pokud se vám při chvilce nepozornosti stane, že nádobí připálíte, hlavně ho nenechte bez povšimnutí. Nejlepší je ho ihned napustit teplou vodou se saponátem a nechat odmočit. Připálený hrnec nebo pekáč, který necháte v bezprostřední chvíli bez ošetření, už pak jen těžko vyčistíte.
Další možností je, že malé množství vody spolu se saponátem v hrnci dáte vařit. Přitom je třeba snažit se vařečkou nebo dřevěnou špachtlí narušit připálený povrch hrnce. Takto postupujte alespoň 15 minut, poté vodu z hrnce vylijte a snažte se jej dočistit.
Podobně si můžete pomoci také s použitím soli. Uděláte to tak, že nejprve z hrnce opatrně seškrábnete co největší množství připálenin. Poté hrnec opět naplníte vodou a přivedete ji k varu. Pak vodu doplňte o pořádnou dávku soli – klidně celé kilo. Čím silnější roztok vznikne, tím spolehlivěji připáleniny odstraní. Potom hrnec odstavte a nechte sůl v něm působit po dobu jednoho dne. V další fázi dejte vodu se solí znovu na chvíli povařit a opět dřevěnou špachtlí opatrně na dně odstraňujte zbytky nečistot. Potom zas hrnec odstavte, vodu vylijte a hrnec dočistěte klasickým způsobem.
Prášková soda bicarbona je známá svými efektivními čistícími účinky. Používá se jak při úklidu, tak právě při čistění připálenin z nádobí. Jestliže chcete vyzkoušet tento způsob čištění, nalijte do připáleného hrnce trochu vody (asi 1 cm nad připáleninu), přisypte sodu bicarbonu a nechte chvilku vařit. Připáleniny se tak začnou brzy odlupovat. Pro větší efekt můžete sodu v hrnci nechat působit do dalšího dne a pak hrnec opět klasicky vyčistit drátěnkou nebo drsnou stranou houbičky na nádobí. Dávejte však v tomhle případě pozor na nerezové nádobí, u kterého hrozí poškrábání povrchu.
Pro další články, příspěvky a soutěže navštivte naše FB stránky Byt Dům Zahrada.
Komentáře