
Dnes se vydáme na procházku do minulosti a zjistíme, proč a jaké vánoční cukroví se vlastně peklo. A protože se pomalu blíží advent, poradíme vám, na jakou dobu si naplánovat pečení jednotlivých druhů vánočního cukroví, aby bylo správně uleželé.
Až do 16. století sahá tradice pečení vánočního cukroví. Všechno tehdy začalo u našich předků vyznávajících prastarou víru v přírodní bohy. Našimi slovy je to tedy tradice pohanská. Do současné doby se zvyk pečení vánočního cukroví začal formovat v 19. století. A proč se tehdy vánoční cukroví vůbec peklo? Inu protože vánoční cukroví sloužilo k ochraně domu, rodiny a zvířat před temnými silami. Naši předci tak věšeli kousky vánočního cukroví na různá místa při stavení. Vánoční cukroví tak zdobilo i chlévy a ovocné stromy. A hlavním jeho smyslem bylo zajistit rodině a zvířectvu pevné zdraví a polím bohatou úrodu.
Vánoční cukroví prošlo od dob našich předků velkou proměnou. Dříve se totiž k přípravě vánočního cukroví používalo hlavně sušené ovoce, ořechy a med. Tyto ingredience totiž byly dostupnější nežli mouka a cukr. Ty v chudých rodinách často představovaly nedostatkové zboží. Dříve se peklo vánoční cukroví hlavně ve tvaru koleček, což mělo symbolizovat Slunce. Zpodobňována byla i zvířata. Říkalo se také, že pokud se hospodyňce vánoční cukroví spálí, bude její rodině hrozit nemoc nebo smrt.
Ideální je začít s pečením vánočního cukroví na samém začátku adventu. Ten letos připadá na 2. prosince. S pečením se totiž nevyplácí otálet, protože každý druh vánočního cukroví potřebuje jinou dobu k tomu správnému uležení. Doba předvánoční a vánoční by se také pro vás neměla stát zběsilým maratonem, během kterého stihnete v šibeničním termínu upéct 12 druhů cukroví a uklidit a vyzdobit celou domácnost. Snažte se o klidné a pohodové Vánoce – a raději si všechno dopředu naplánujte. A pokud něco nestihnete, věřte, že o Vánocích přijde Ježíšek, nikoliv hygiena nebo Zdeněk Pohlreich.
A tak 3 týdny před Štědrým dnem pečte: perníčky, vanilkové rohlíčky, pracny, zázvorky a kokosové cukroví. 2 týdny před Štědrým dnem pak pečte tmavé a světlé linecké cukroví. 1 týden před Štědrým dnem pečte: makronky a světlé cukroví z bílých těst. A v tuto dobu si připravte i nepečené cukroví. Den před Štědrým dnem upečte vánočku. Upéct si můžete také vánoční štolu, lahodný pečený moučník s rozinkami, brusinkami, mandlemi a cukrovou krustou.
Jako každý předvánoční čas však můžete pečení ozvláštnit i dalšími novými druhy vánočního cukroví. A my vám už jen popřejeme, ať vás při pečení doprovází trpělivost i dobrá nálada!
(Foto: Pinterest.com)
Pro další články, příspěvky a soutěže navštivte naše FB stránky Byt Dům Zahrada.
Komentáře