
V době první republiky byl chřest velmi žádanou jarní zeleninou. Později se však z kuchyní poněkud vytratil. Teď je však zpátky a navíc právě začíná jeho sezóna.
Získat sazbu chřestu není nijak složité. Na podzim lze starší rostliny vyrýt rýčem a jednotlivé oddenky rozdělit. Je však třeba pamatovat na to, že na každém dílu musí zůstat alespoň pár pupenů. Tyto díly se pak znovu vysadí, i když se musí počítat s tím, že z nich nebudou příliš silné rostliny. Mnohem výhodnější je tedy postup, kdy se na podzim z plodících rostlin sbírají červené bobulky. Z těch se vybírají semínka a ta se na jaře příštího roku vysévají do záhonu nebo do truhlíků v pařeništi. K lepšímu klíčení pomůže, když se nechají na dva dny namočit. Po uplynutí pěti týdnů se malé rostliny přepíchávají na záhon do sponu 7 x 7 cm. Prospívat mohou i v nádobách. Takto se rostlinky pěstují až do jara příštího roku. Ty nejsilnější sazenice se pak používají k výsadbě do chřestovny.
Chřest se pěstuje ideálně na chráněném slunném stanovišti. Půda v záhoně musí být lehká a propustná. Do té se chřest vysazuje do jam hlubokých 40 cm. Ještě před výsadbou je třeba na dno dát vrstvu hnoje. Živiny jsou pro zdárný růst chřestu velmi důležité, protože ten obvykle roste na jednom stanovišti po dobu až dvaceti let. Proto je také třeba rostliny vždy na jaře a v létě přihnojit. Musí se jim také doplňovat kompost. Jinak vyžadují i pravidelnou zálivku a průběžné pletí.
Až třetí rok od výsadby se chřest může sklízet. První sklizeň přitom nebude nijak veliká, časem se však bude zvětšovat. Při sklizni je třeba ponechávat rostlinám později rostoucí výhony, protože chřest si do dalších let musí vytvořit dostatečně velkou nadzemní část.
Pro další články, příspěvky a soutěže navštivte naše FB stránky Byt Dům Zahrada.
(Foto: Pixabay)
Komentáře