
Právě nyní nastává vhodný čas pro výsev a výsadbu cuket. Tato zdraví prospěšná zelenina s jasně žlutými květy potěší nejen všechny milovníky grilování. Vzhledem k velkému obsahu vody je totiž ideální pochoutkou pro všechny, kdo se právě chystají zhubnout do plavek.
Tykev obecná neboli cuketa pochází ze Střední Ameriky. Obvykle mívá žluté, žlutozelené či bílé plody. Ty mohou mít podlouhlý nebo kulatý tvar. Tahle velká okurka obsahuje až 90% vody, a proto přijde vhod hlavně při dietách. V kuchyni se dá využít hned několika způsoby. Skvěle přitom chutná jak syrová, tak tepelně upravená. Výraznou chuť mají žluté cukety, ty však v záhonech nejsou tak odolné jako ty zelené. Z těch jsou výtečné kulaté kultivary, které se sbírají už jako malé. Opravdu lahodnou chutí pak překvapí bílé cukety.
Do pěstování cuket je třeba se pustit v polovině dubna až května. Můžete začít s předpěstováním, a nebo semínka cukety vysévat přímo na záhon. Ke slušné úrodě vám přitom stačí jenom pár semínek. Abyste cuketu sklízeli postupně, rozložte si sázení do několika měsíců. Pokud máte velkou zahradu, můžete cuketu pěstovat ve velkém. Pamatujte však na to, že se až příliš rozrůstá.
Vzhledem k tomu, že si předpěstované sazenice těžko zvykají na chladnější teplotu venku, je lepší cukety vysévat přímo do volné půdy. A pamatovat přitom, že mají rády teplo a slunce. Přímý výsev lze provádět už od konce dubna, zatímco předpěstované sazenice by na záhon měly směřovat až ke konci května. Vysazujte je ve chvíli, kdy už mají tři pravé listy. Jinak je cuketa vcelku odolná. Pozor je však třeba dávat při napadení listů plísní okurkovou. Tehdy je třeba zbavit cuketu všech napadených listů. Jinak si cuketa vystačí s kvalitní prohnojenou půdou a pravidelnou zálivkou.
Pro další články, příspěvky a soutěže navštivte naše FB stránky Byt Dům Zahrada.
(Foto: Pixabay)
Komentáře