
Velikonoce jsou především dobou pestrobarevných vajíček. Vaří a barví se ve velkém. Co však dělat s tolika vajíčky, jakmile Velikonoce skončí? Nabízí se jejich zapracování do vajíčkových pomazánek. Který recept si vyberete?
K přípravě tradiční pomazánky budete potřebovat: 5 vajec uvařených natvrdo, 1 středně velkou cibuli, několik lžic másla (do požadované konzistence), 2 lžíce majonézy, 1 lžičku plnotučné hořčice, pažitku, sůl a pepř. Při přípravě tradiční vajíčkové pomazánky postupujeme tak, že nadrobno nakrájíme nebo rozmačkáme uvařená vejce, která následně smícháme s máslem. Přidáme majonézu, hořčici a najemno nakrájenou cibuli. Poté pomazánku dochutíme pepřem a solí. Nakonec přidáme nasekanou pažitku.
Z velikonočních vajec si můžete připravit i vajíčkovou pomazánku s česnekem. Na její přípravu budete potřebovat: 5 vajec uvařených natvrdo, 1 středně velkou cibuli, 2 lžíce majonézy, 1 lžičku plnotučné hořčice, několik lžic másla (do požadované konzistence), 3 stroužky česneku, sůl a pepř. Postup je opět velmi jednoduchý. Vajíčka nakrájíme nadrobno nebo rozmačkáme. Smícháme je s máslem. Postupně přidáváme majonézu, hořčici a nadrobno nakrájenou cibuli. Nakonec pomazánku dochutíme.
Netradičním osvěžením v záplavě vcelku klasických vaječných receptů je vajíčková pomazánka s mrkví a bazalkou. K její přípravě budete potřebovat: 5 vajec uvařených natvrdo, 3 mrkve, 1 středně velkou cibuli, několik lžic másla (do požadované konzistence), 2 lžíce majonézy, pažitku, 1 nebo 2 lžičky sušené bazalky (lze nahradit čerstvou). Při přípravě této pomazánky postupujeme tak, že si nejprve najemno nastrouháme mrkev, kterou smícháme s máslem a majonézou. Přidáme najemno nakrájená nebo rozmačkaná vajíčka, nadrobno nakrájenou cibuli a pažitku. Nakonec pomazánku osolíme, opepříme a ještě přidáme sušenou nebo čerstvou bazalku. Chuť a konzistence této pomazánky nejlépe vyniknou, když se pomazánka nechá odležet na 20 min při pokojové teplotě.
Pro další články, příspěvky a soutěže navštivte naše FB stránky Byt Dům Zahrada.
(Foto: Pinterest)
Komentáře