
Krása a vůně šeříků na nás útočí ze všech stran. Šeříků si tak můžeme užívat v zahradě, ve váze, ale i na talíři. Šeřík se dá totiž působivě využít i v kuchyni – nejen jako dekorace dezertů.
Vzhledem k tomu, že nás šeřík svými květy těší jen velmi krátkou dobu, vyplatí se užít si ho dosyta. S kapkou fantazie a trpělivosti jej tak můžete zakombinovat i do receptů a prodloužit tak společné voňavé chvíle. Lahodná vůně šeříku a jeho lehce nahořklá chuť se totiž skvěle doplňují se sladkými moučníky. Šeřík tak nemusíte používat jen jako vizuálně přitažlivou dekoraci na dortech a zákuscích, můžete ho použít i jako výraznou surovinu.
Vůně a zajímavé chutě šeříku můžete využít třeba při výrobě sirupu, marmelády, piškotového dortu, náplně do koláčů nebo jen k ovonění pudinků a jiných sladkých jídel. V řadě receptů vám bude stačit hrst omytých šeříkových květů, které použijete při přípravě pokrmu i jeho dozdobení. Květy je třeba po sběru nechat mírně ovadnout, aby z nich vylezl všechen hmyz.
Pokud se rozhodnete pro výrobu šeříkového sirupu, volte výhradně světle fialový nebo bílý šeřík s jednoduchými květy.
Šeřík má především pozitivní vliv na psychiku. Zejména svou podmanivou vůní tak dokáže přispět k uvolnění organismu. Léčivou sílu šeříku můžete vyzkoušet třeba požíváním šeříkového čaje. Recept je jednoduchý. Stačí, když hrst čerstvých nebo sušených květů šeříku zalijete šálkem horké vody. Nechte půl hodiny louhovat a pak už se můžete příjemně léčit. Čaj z šeříku je výborným lékem na revmatismus, pomáhá i při bolestech hlavy a problémech se zažíváním.
Léčivou sílu šeříku lze vyzkoušet i při přikládání obkladů. Pokud vás například trápí migréna, dopřejte si obklad z čerstvých květů šeříku zvlhčených vínem nebo octem.
Pamatujte však na to, že šeřík je nevhodnou léčivkou pro alergiky.
Pro další články, příspěvky a soutěže navštivte naše FB stránky Byt Dům Zahrada.
Komentáře