
Sušené fíky jsou už vcelku běžnou záležitostí. Ochutnali jste už ale čerstvé fíky? O jejich blahodárném vlivu na lidské zdraví i chuťové pohárky si povíme něco blíž v dnešním článku.
Fíkovník smokvoň (Ficus carica) patří k těm nejstarším kulturním rostlinám. Už v dávných dobách byly fíky oblíbené pro své dužnaté šťavnaté a medově sladké plody. V sušené podobě je toto exotické ovoce už vcelku tradičně oblíbené, chuť čerstvých fíků je však pro někoho stále tajemstvím. Přitom v sobě skrývají celou řadu zdraví prospěšných látek.
Fíky je třeba si dopřávat hned z několika důvodů. Předně proto, že mají vysoký obsah vápníku a minerálů, díky čemž udržují ve skvělé formě především vaše zuby a kosti. Obsahují také přírodní antioxidanty, takže chrání náš organismus před nádorovými onemocněními. Fíky obsahují rovněž vápník, hořčík a draslík, takže by si je měli dopřávat především ti, kdo mají problémy s vysokým tlakem.
Čerstvé fíky působí také protizánětlivě. Pleťová maska z fíků tak například pomáhá zbavit pleť akné.
Vzhledem k tomu, že fíky obsahují i velké množství vlákniny, působí projímavě, a tak pomáhají k očistě organismu. Fíky zkrátka regulují trávení a udržují správnou funkci střev. Probiotika v nich obsažená navíc posilují i imunitu.
Fíky jsou skvělou pochoutkou a zároveň rychlým a zdravým zdrojem energie. Jsou totiž velice bohaté na cukry, vitamíny a minerály. Pokud máte například ráno problém dát si jakoukoliv větší snídani, fíky vám přijdou vhod. Můžete tak s nimi dostat do těla rychlý cukr a trochu živin.
Pamatujte také na to, že pokud si hlídáte linii, jsou pro vás vhodnější právě čerstvé fíky než ty sušené. Čerstvé fíky totiž obsahují asi 80% vody a 20% sacharidů, zatímco ty sušené obsahují sacharidů až 75%, přičemž zbytek tvoří bílkoviny, tuky a další látky.
Z čerstvých fíků si můžete udělat džus, kompot či marmeládu. Skvěle se hodí také do salátu s aromatickými sýry.
Pro další články, příspěvky a soutěže navštivte naše FB stránky Byt Dům Zahrada.
Komentáře