
Slaďoučké červené až temně rudé třešně patří mezi nejoblíbenější ovoce dětí i dospělých. Nejenže báječně chutnají, ony mají i velice pozitivní vliv na naše zdraví.
Při konzumaci sladkých třešní si skvěle pochutnáte a přitom ještě do těla dostanete řadu zdraví prospěšných látek. Přemýšleli jste někdy nad tím, proč jsou vlastně třešně tak sytě červené? Vězte, že je to tím, že jsou v nich obsaženy silné antioxidanty nazývané jako antokyany. A právě antokyanům pak třešně vděčí za svůj zdravotní přínos. Třešně tak v prvé řadě obsahují množství vitamínu A a C, železa, hořčíku, draslíku, zinku, jódu, kyseliny listové, vlákniny a již zmíněných antioxidantů. Třešně jsou považovány také za významný zdroj boru.
V třešních obsažené antokyany blokují zánětlivé enzymy, čímž snižují bolest. Dalo by se říct, že dvě hrsti třešní jsou tak mnohem účinnější a zdravější nežli aspirin. Navíc mají pozitivní vliv na odstranění bolesti spjatých s dnou a artritidou. Taková léčba je spojená nejen s výbornou chutí třešní, ale také s nízkým obsahem kalorií a absencí tuku a sodíku.
Pokud jde o další léčivé účinky třešní, důležitý je především jejich pozitivní vliv na zdraví kostí. O to se totiž stará v třešních obsažených vápník a bor. Antioxidanty jsou zase zodpovědné za snížení rizika srdečních chorob. Navíc působí také jako prevence zánětlivých onemocnění a dokážou předcházet i vzniku rakoviny. Co se týče vitamínu C, který je v třešních také hojně obsažen, ten zlepšuje imunitu. Vláknina pak pomáhá regulovat trávení. Známo je i to, že třešně pomáhají rovněž při léčbě cukrovky, protože podporují produkci inzulínu.
Pro další články, příspěvky a soutěže navštivte naše FB stránky Byt Dům Zahrada.
(Foto: Pixabay, Pinterest)
Komentáře