
Nejenže jablka výborně chutnají, ale jsou i plná vitamínů. A platí to především pro ty přímo ze zahrádky. Už jste si udělali zásobu jablek na zimu?
Jablka jsou vůbec nejoblíbenějším ovocem. Možná za to může jejich snadná dostupnost i skromná krása. Především ale sladká chuť, která je navíc doslova nabitá vitamíny. Jablka totiž obsahují především karoten a vitamín C, ale také vápník, hořčík, draslík, fosfor a železo. Mají i dostatek vlákniny a nenasycených mastných kyselin. Jablka by se přitom měla jíst celá, protože právě jejich slupka obsahuje nejvíce cenných látek. Celý plod je přitom z 83% tvořen vodou, takže pravidelná konzumace jablek pomáhá tělo udržovat hydratované.
Jablka pomáhají posilovat imunitu a jejich konzumací se zmírňuje i stres. Jablka pozitivně působí také na kardiovaskulární systém a navíc i snižují hladinu cholesterolu. Podílí se rovněž na detoxikaci organismu a pomáhají i s trávením. Jejich konzumace se doporučuje i při nachlazení.
Ideální samozřejmě je konzumovat jablka jen tak. Použít je ale můžete také do ovocných salátů. Připravit se z nich dá i lahodný džem nebo kompot. Z jablek se navíc dělají i nápoje jako džusy nebo mošty. Jedná se také o hojně používanou surovinu do sladkých a ne právě dietních pokrmů. Velmi ceněný je rovněž jablečný ocet, který má celou řadu blahodárných účinků na naše zdraví. Důležité přitom je, že i přes kyselou chuť působí zásaditě.
Při konzumování jablek pamatuje ovšem na to, že jablka, která nejsou z ekologického zemědělství, je třeba důkladně omýt, případně zcela zbavit slupky. Opět se tedy ukazuje, že ideální je pěstovat si jablka přímo na zahrádce.
Pro další články, příspěvky a soutěže navštivte naše FB stránky Byt Dům Zahrada.
Komentáře