
Zdraví prospěšný a velice chutný mangold se začíná vracet do zahrad. Před třemi sty lety byl ve střední Evropě nejoblíbenější zeleninou, než jej postupně vytlačil špenát. Pojďme se společně podívat, proč by se na mangold určitě nemělo zapomínat.
Původ mangoldu nalezneme ve Středomoří. Poprvé byl vědecky popsán v roce 1753. Později jej sice vytlačil špenát, nově objevená zelenina z arabských končin, dnes se však k mangoldu někteří pěstitelé zase vracejí. Tento druh zeleniny je totiž velice zdravý. Vedle dostatku vitamínu C obsahuje také vitamín A, B a E, ale také minerální látky jako například vápník, železo, draslík a hořčík. Většinu z něj tvoří voda, jsou v něm obsaženy i bílkoviny a cukry, díky nimž mangold získává jemně nasládlou chuť.
Díky obsahu železa se mangold doporučuje především při chudokrevnosti. Posiluje rovněž nervový systém, pročišťuje krev a velmi účinný je také jako prevence nádorových onemocnění. Příznivě působí i při kornatění cév. Mangold se využívá také kvůli svým výborným dietetickým vlastnostem. Aktivuje rovněž tvorbu a vylučování trávicích šťáv. Posiluje také mozek. A je i skvělou volbou pro imunitní systém.
V kuchyni se nejčastěji upravuje podobně jako špenát. Na rozdíl od něj však nikdy nechutná ostře nebo palčivě. Má spíše příjemnou ořechovou příchuť. Pro takové zpracování jsou ideální čepele větších listů mangoldu. Naopak mladé a křehké listy se hodí do salátů. Zvlášť se přitom využívá silných stonků mangoldu, které chutnají skvěle dušené, smažené i vařené v páře. Stonky barevných variet navíc působí v pokrmech velmi ozdobně.
Pro další články, příspěvky a soutěže navštivte naše FB stránky Byt Dům Zahrada.
(Foto: Pixabay, Pinterest)
Komentáře