
Nemáte ještě na zahrádce šalvěj? Pak se ochuzujete o její bohaté léčebné účinky, krásu jejích květů nevyjímaje.
Šalvěj (Salvia) si zahrádkáři pěstují jako trvalku či jednoletku. Působivě vynikne zejména v přírodních zahradách, kde se jí nejvíce líbí mezi skalničkami. Zasadit si ji ale můžete i do truhlíku na balkon v rozmanitých kompozicích s dalšími květinami.
Tato rostlina kvete fialovomodře už na začátku května. Setkat se můžete ale i s květy okrasné šalvěje, které bývají zbarveny do bílé, růžové, karmínově červené i žluté barvy. Vedle krásných květů se šalvěj může pyšnit také svými zajímavými listy. Ozdobné a někdy i zkadeřené listy šalvějí mohou být tmavě zelené, šedozelené či purpurově červené. Někdy bývají navíc doplněny o růžové, červené či žluté skvrnky nebo panašování.
Šalvěj si snadno vypěstujeme ze semínek, pokud vám ale stačí jen troška této bylinky, kupte si v obchodě přímo její sazenice. Právě teď v květnu a po zmrzlých je vysaďte na záhon asi v půlmetrové vzdálenosti.
Šalvěj má ráda slunné stanoviště, na kterém se příliš nedrží voda. Zahradní zeminu je proto třeba vylehčit pískem, perlitem nebo drobným štěrkem. Šalvěj ale můžete klidně vysadit i na svažitá místa, ze kterých voda rychle odtéká. Půda pro šalvěj by neměla být vyhnojená, raději tedy použijte kompost. Na podzim pak do zeminy přidejte malé množství draslíku a fosforu, po zimě ji obohaťte ledkem vápenatým. Živinou důležitou pro šalvěj je vápník, kyselé půdy nesnáší. Lístky pak sklízíme průběžně podle potřeby.
S příchodem zimy se doporučuje šalvěj přikrýt chvojím (je citlivá na mráz) a zjara ji pak ostříhat, díky čemuž nám pak bohatě obroste.
Dobře také uděláte, když si ji vysadíte na okraje zeleninových záhonků jako prevenci proti mšicím, housenkám a slimákům. Silná aromatická vůně této květiny totiž tyto zahradní škůdce spolehlivě odpuzuje. Pro včely je naopak její hořká až kořenitá vůně velmi přitažlivá.
Pokud jde o léčivé účinky šalvěje lékařské, užívá se například pro své zklidňující účinky vhodné k léčbě nespavosti ve formě koupelí či užívání šalvějového vína. Šalvěj také napomáhá při trávicích poruchách (při nechutenství a sníženém vylučování žaludečních šťáv), podporuje také tvorbu žluči. Její příznivé léčebné účinky jsou známy i u plicních obtíží a při bolesti hlavy.
Zevně se pak šalvěj užívá kvůli svým desinfekčním účinkům při poranění v dutině ústní, celkově pak také u špatně se hojících ran.
Šalvěj je také znamenitým kořením. Podobně jako saturejku nebo tymián ji můžete v malých dávkách přidávat do mastných jídel z vepřového, husího i krůtího masa – usnadňuje totiž trávení tučnějších jídel.
Zaujala vás tato bylinka a chcete ji začít pěstovat? Podělte se s námi o vaše komentáře na našem Facebooku!
Komentáře