
Možná ho máte docela nevyužitý na zahrádce, možná postupně objevujete jeho léčivé účinky. O čem je řeč? Přece o křenu, který v zimě zahřeje, posílí i odežene všechny bacily.
Křen je oblíbený jak pro své léčebné účinky, tak pro svou pikantní chuť. Méně známým faktem je, že obsahuje stejnou hodnotu vitamínu C jako takový citrón. Tuto hodnotu si navíc uchovává ještě dlouho po sklizni. Křen ale obsahuje také vitamín B včetně minerálů jako draslík, vápník, fosfor a železo.
Významný obsah křenu ale tvoří zejména sirné silice, díky kterým má právě tak oblíbenou a léčebnou pikantní chuť. Díky sirným silicím si tak křen hravě poradí s nežádoucími bakteriemi. Vedle toho, že křen výtečně chutná, optimalizuje také trávení a zároveň pročišťuje celé tělo. Posiluje ho a rovněž ozdravuje střevní mikroflóru.
Pro léčebné účinky i čistě jako pochoutka se doporučuje udělat si salát z jemně nastrouhaného křenu, který smícháte s jablkem a kapkou limetky. Takový salát nebo salát z křenu a hořčice se výborně hodí jako zdravá příloha k masu, rybám i vařeným vejcím. Pokud chcete křen přidávat do omáček, čiňte tak až na samém konci vaření, aby neztratil svou typickou chuť i část svých léčebných účinků.
Pro nárazové užívání je vhodný také jednoduchý křenový sirup, který si hravě poradí s chřipkou, kašlem i bronchitidou. Křenový sirup připravíte tak, že si křen nastrouháte a pak jej prosypete cukrem. Po několika hodinách křen pustí šťávu a vy se sklenkou křenové šťávy můžete jít chutně a zdárně léčit. Ještě zdravější bude, pokud cukr vyměníte za med. A jakto, že je sirup z křenu tak léčivý? To proto, že při strouhání křenu se uvolňují látky s dezinfekčním působením. Z toho důvodu je takovým přírodním lékem i malá lžička čerstvého křenu.
Způsoby skladování křenu jsou jednoduché. Buď si ho necháte celý rok v zemi a budete jej sklízet průběžně, nebo jej uskladníte třeba na půdě. A nebo si možná dopřejete zábavné dobrodružství, až budete křen v zimě hledat pod kupou sněhu v zahradě...
Používáte v kuchyni při vaření křen? Podělte se s námi o vaše tipy na našem Facebooku.
Komentáře